Van -e genetikai alap a sziámi macskák egyedi viselkedéséhez?

Ingrid R. Niesman, MS PhD kiadványa

„A sötét ló nyeri a versenyt”. „Hősünk egy fényes fehér sztrájkon lép fel”. Az embereket már régóta misztikálták az állati viselkedés és a színezés miatt. Az albínókat emellett féltek vagy tisztelték. A fekete macskák felidézik a sötét művészeti képeket. Van azonban valóban kapcsolat a macska szőrme és szokásaik között, vagy ez csak babona? Kutatási tanulmányom célja, hogy a rejtélynek legalább egy kis részét kibontsa.

Van -e kapcsolat a kabát színe és a viselkedés között?

A 2015-ben közzétett korábbi kutatási tanulmány* úgy tűnik, hogy a tulajdonosok agresszívebb magatartást jelentenek a narancssárga női (teknőshellék, kalicók, valamint a „Torbies”), a fekete-fehér, valamint a szürke-fehér macskák macskáitól a House-ban valamint az állatorvosi látogatások során. A statisztikai elemzés, valamint a Vet GOS -ból származó adatok, a bevonat színének köszönhetően nem fedezi fel az agresszív szokások különbségeit. A rágcsálókban azonban a tudósok felfedezték, hogy az Agouti egerek szitanyomja megnövelte a stressz által kiváltott súlycsökkenést, valamint az akut félelem tüneteit mutatja be, amelyek megfelelnek a fizikai korlátozások által kiváltott stressznek, összehasonlítva a tipikus egerekkel. valamint a szokásokból származik a sziámi macskák generációival folytatott hosszú együttélésemből.

Az én kedvelt a sziámi macskákhoz

Szeretem a sziámi macskákat. A háztartásomnak kettő volt, amikor felnőttünk. Megragadtam az első nőimet közvetlenül a főiskolán kívül, és ő végül az állandó haverom, valamint az öröm forrása volt. Furcsa szokása volt, hogy gyapjú -túrázó zoknit és pulóvereket is evett. Csak akkor nem volt megfelelő, amíg át nem fogadtam a két jelenlegi fiúm egyikét, hogy ez a szokások több, mint szórakozásra nőttek. A nem élelmiszerek étkezése Pica nevű szindróma. A sziámi fajtán belül jelentős dokumentáció, valamint néhány tudományos jelentés történt erről a szokatlan szokásról.

A cicám két csőtisztítót evett, majd egy nagy rugalmas íjat, amelynek sürgősségi műtétre volt szüksége. Néhány órán belül tönkreteheti a legnehezebb kutya rágóit. Tudósként ez felidézte a kíváncsiságomat. Miért a sziámi és a sziámiból származó fajták? Lehet -e egy genetikai kapcsolat, mint például az egerek túlexpresszált agouti génje, megváltoztatva a tipikus viselkedést?

A tudomány a bőr színezésének mögött

A bőr színezése rendkívül megmentett rendszer az egész állatvilágban. Az emberek az UV fényre reagálva barnulnak. A elsötétítést a melanin előállítása váltja ki. A bőr melanin előállításának képességének hiánya albínókhoz vezet- minden fényt vagy minden fehér állatot. Az egyik kulcsfontosságú protein, amelyre szükség van a melanin előállításához, tirozináznak nevezzük. Amikor a tipikus fehérje genetikai kódja megváltozik, valami tudósok mutálódnak, az A módszer a fehérje egyedi alakjába hajtogat. Ez a fehérjét hibás működtetéshez vezetheti. A sziámi macskák esetében a tirozináz génnek egyetlen módosított aminosavja van, körülbelül fele a fehérjében. Ez a kis módosítás súlyos hatással van ennek a fehérjének a hatására. A sziámi tirozináz csak a tipikus macska hőmérséklete alatt működik, amely a gyönyörű színpontú megjelenést eredményezi, amelyben partnerünk van a kedves furbabiákkal.

Bőr színe és viselkedése

Most kössük össze ezt. Mi köze van a mutált tirozináz génhez a sziámi viselkedéshez? A melanintermelés jól leírt funkciója mellett a tirozináz rendkívül nagy a többfeladatos feladatnál. A specifikus agysejtekben a tirozináz szintén kulcsfontosságú protein a neurotranszmitter, a dopamin képződésében. A dopamint használó emberi vagy macska agyának területei a stresszhez és szorongáshoz, valamint az obszesszív kényszeres rendellenességekhez kapcsolódnak, amikor ez a neurotranszmitter szintje kiegyensúlyozatlan.

Egy sziámi macskában a dopamin-igénylő idegsejteknek egy alternatív biztonsági mentéstől kell függniük. Tökéletes macskák mellett a sziámi a tartalék út felhasználásával kiegyensúlyozott mennyiségű dopamint képes megőrizni. Ha azonban ezeket a macskákat krónikusan, mint például a menedék környezetben, vagy akut, stresszessé teszik, mint például egy állatorvosi látogatás esetén, neuronjaik nem képesek növelni a dopamint a hozzáadott stresszt.

Jelenlegi kutatásom a sziámi-specifikus tirozináz mutáció modellezésére irányul a sejtekben, hogy meghatározzuk három fontos eredményt. Az első, mi a tényleges molekuláris alap a tirozináz alacsonyabb hőmérsékleten történő működéséhez, azonban nem tipikus macska hőmérsékleten. Másodszor, a mutált tirozináz protein tipikus alakba hajtja -e. A három sziámi macska idegsejtek tipikus vagy csökkentett szintje a dopamin -szintnek a stressznek megfelelő neuronokban.

Kutatásom céljai

Hosszú távú célom az, hogy felfedezzem a leendő gyógyszeres beavatkozásokat, hogy a sziámi macskák nyugodtabbá váljanak, és inkább a menedékhelyek társadalmibbá váljanak, hogy javítsák elfogadhatóságukat, vagy hogy a macska viselkedéseimkel együtt dolgozzanak, hogy kiigazítsák a Dopamine szint magas szintjét a SIA-ban.nullnull