A „Doggie Breath” az életveszélyes betegség jele lehet: AVMA

A kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai sürgették a fogászati ​​ellenőrzést februárban a Nemzeti Pet Dental Hon Hálózat során.

Fido vagy Fluffy rossz lélegzete több lehet, mint szagprobléma; Ez egy súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet, amely nemcsak az állat fogait és ínyét, hanem a belső szerveit is károsíthatja.

Az orális egészségügyi ellátás fontosságának kezelése érdekében a háziállatok számára az American Veterinary Medical Association (AVMA) februárban szponzorálja a National Pet Dental Health Month® -t.

Az AVMA elnöke, Dr. Mike Topper szerint a rendszeres fogászati ​​vizsgák a háziállat általános egészségügyi ellátásának szerves és elsődleges alkotóeleme, és elősegíthetik a súlyosabb egészségügyi problémák megelőzését.

„Az orális betegség a leggyakrabban diagnosztizált egészségügyi probléma a háziállatok számára; Ez szintén teljesen megelőzhető ” – mondta Dr. Topper. „Az évente kétszer ellenőrzések, beleértve a száj-egészségügyi ellenőrzést is, fontosak annak biztosítása érdekében, hogy háziállatának ne legyen fájdalma, és nem szenved súlyos szájhigiénés problémáktól. Amellett, hogy visszahúzódó ínyeket és fogvesztést okoz, a szájban lévő baktériumok beléphetnek a véráramba, potenciálisan megfertőzve a szívet, a májat és a veséket, amelyek potenciálisan életveszélyesek lehetnek.

“Ahogyan a közönség rájött, hogy saját száj egészségükkel összekapcsolódnak általános egészségükkel, az állatorvosok azt akarják, hogy az emberek megértsék, hogy a fogászati ​​egészségügyi ellátás elengedhetetlen a családi háziállat általános egészségének és jólétének fenntartásához.”

A rutin tisztítás segíthet megelőzni a periodontális betegségeket, és hosszú távon pénzt takaríthat meg. Az Veterinary Pet Insurance Co. által végzett 2014. évi elemzés kimutatta, hogy a fogászati ​​betegség megelőzésére szolgáló átlagos PET-es költség csak a fogászati ​​betegség kezelésének átlagos költségének egyharmada. Ennél is fontosabb, hogy a teljes szóbeli vizsgálat észlelheti a rejtett egészségügyi problémákat. Még akkor is, ha háziállatának lélegzete rendben van, még mindig lehetnek fogászati ​​feltételek, amelyeket nehéz állatorvosi vizsgálat nélkül nehéz észrevenni.

Noha a rendszeres fogászati ​​ellenőrzések elengedhetetlenek a háziállat fogászati ​​egészségének fenntartásához, számos jel van arra, hogy a fogászati ​​betegség már megkezdődött. Ha észreveszi az alábbi tüneteket, azonnal vigye be háziállatát állatorvosához:

Piros duzzadt íny

Rossz lélegzet (hasonlóan a rothadt tojás illatához)

Törött, laza, elszíneződött vagy borsóval borított fogak

Rendellenes rágás, drooling vagy leeső étel a szájból

Vérzés a szájból

Elárasztva tőled, amikor megérinti a száj területét

Gyakori mancs vagy dörzsölés az arcon és/vagy a szájon

Csökkentett étvágy vagy megtagadás enni

Fogyás

A szakmai fogászati ​​ellátáson kívül Dr. Topper azt tanácsolja a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai számára, hogy az orális otthoni gondozás részét képezzék kedvtelésből tartott rutinjuknak, hogy megakadályozzák a fogak hanyatlását. Az állatorvosok segíthetnek otthon a kedvtelésből tartott állatok fogászati ​​gondozási rutinjának megkezdésében, és arra ösztönzik őket, hogy folytassák a rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket háziállatuk száj egészségének figyelemmel kísérésére.

Ha többet szeretne megtudni a háziállatok fogászati ​​gondozásáról, beleértve a háziállatok fogmosásának oktató videót, látogasson el az avma.org/petdental oldalra.