Tudja meg, mikor kell aggódnia a macska kifutó szeme miatt

.

Nagy és ragyogó, a szem a macska egyik legszebb és legmegkülönböztetőbb tulajdonsága, de a szemeket néha egy vizes vagy „goopy” szemkibocsátással lehet rontani, amely krónikussá válhat. Számos lehetséges oka lehet a macskák krónikus szemkibocsátásának kialakulásának. Mint az állati társaink szemében bekövetkező minden változás esetén, a megjelenés minden krónikus változását állatorvosnak kell kiértékelnie a megfelelő diagnosztikai értékelés és kezelés érdekében.

Fontos kezdeti lépés a kisülés színének és következetes értékelése, valamint hogy a szemben más változások vannak -e, például a fényérzékenység, a bőrpír és a duzzanat, valamint hogy a probléma magában foglalja -e az egyik vagy mindkét szemet. Különösen a macskák esetében fontos, hogy szorosan értékeljük, hogy vannak -e más felső légúti tünetek változásai, ideértve a tüsszentést, az orr torlódását, a kisülések sok fertőző okát a macskákban a légzőszervi betegségek potenciális szemgyulladását és kisülést is okozhatják.

Míg a szem traumás sérülései általában akut vagy rövid távú hirtelen gyulladást és kisülést okoznak, a macskák sok vírusfertőzés, beleértve a macskás herpeszvírust (azaz a rhinotracheitis), és a ritkább macska kalicivírusát krónikusabb légzési és szembetegségekben veszik részt a macskákban. A bakteriális fertőzések, beleértve a chlamydia -t, szintén részt vehetnek a szembetegségben, ami különösen fontos, mivel a chlamydia szintén potenciális fertőző betegség, amelyet az embereknek is terjednek ki (bár a kockázat alacsony, mivel a macskaverzió, amely eltérő. Az embereket érintő törzs nagymértékben alkalmazkodik a macskákhoz). Ezen okok miatt minden krónikus szemkibocsátású macskával és/vagy felső légúti tünetekkel alapos állatorvosi vizsgálatot végeznek ezen alapul szolgáló potenciális fertőző betegségek értékelésére.

Természetesen az inhaláló allergének krónikus levegőben lévő allergiája, beleértve az öntőformákat, a fűket, a fákat, a fák és a ház porát, krónikus szemkibocsátást okozhat néhány macskában. Ritka esetben az idegen testek a szemek kötőhártya -zsákjaiba szállhatnak, ami a szem krónikus betegségéhez is vezethet. Végül, bizonyos fajtáknak, köztük a perzsa macskáknak, inkább a krónikus szemkibocsátásokra hajlamosak lesznek, mivel a fej anatómiai alakja ezekben a fajtákban. Összefoglalva: állatorvosi értékelésre és teljes vizsgara van szükség, különösen akkor, ha fennáll annak a kockázata, hogy a szaruhártya karcolását vagy fekélyeit ezeknek a fertőző betegségeknek a némelyikével.

Szempet healthtips macskák számára